10+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά

10+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά



    Κινέζικη Πρωτοχρονιά, η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα! Διαβάστε τα 10+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτή τη μέρα!

     

    1. Οι Κινέζοι την αποκαλούν και «Γιορτή της Άνοιξης»!

    Στην Κίνα, θα ακούσετε να αναφέρουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά και ως «Φεστιβάλ της Άνοιξης». Ουσιαστικά, η γιορτή σηματοδοτεί το τέλος της κρύας, χειμωνιάτικης περιόδου και την αρχή των ζεστών ημερών και όσων αυτές συνεπάγονται: καλές σοδειές και συγκομιδές και ένα φρέσκο ξεκίνημα!

    2. Είναι κινητή εορτή!

    Η ημερομηνία της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς είναι μια έκπληξη! Είναι μεταβλητή γιορτή και μπορεί να γιορταστεί από τις 21 Ιανουαρίου έως και τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ συνολικά ο εορτασμός διαρκεί 16 μέρες.

    3. Όλα στα κόκκινα!

    Ο στολισμός για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, γίνεται στα κόκκινα και δεν είναι τυχαίο! Το κόκκινο, εκτός από το αγαπημένο χρώμα των Κινέζων, είναι και το χρώμα της Πρωτοχρονιάς. Πολλοί αγοράζουν νέα κόκκινα ρούχα κάθε χρόνο προκειμένου να γιορτάσουν αυτή την ημέρα ή αλλάζουν όλη την γκαρνταρόμπα τους για να υποδεχθούν τη νέα χρονιά.

    4. Συνοδός προς ενοικίαση!

    Η οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους Κινέζους και οι νέοι που είναι singles κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την κριτική των συγγενών. Μόνο για την ημέρα της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς λοιπόν, όσοι είναι ελεύθεροι «νοικιάζουν» κάποιον σύντροφο, αποκλειστικά για να τους συνοδεύσει στο οικογενειακό τραπέζι. Αν πάλι δεν πρέπει να πας σε κάποιο τραπέζι, μπορείς να θέσεις τον εαυτό σου διαθέσιμο προς ενοικίαση!

    5. Απαγορεύεται το καθάρισμα!

    Την ημέρα της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς δεν επιτρέπεται να λουστείς, να σκουπίσεις ή να πετάξεις τα σκουπίδια εκτός σπιτιού. Γιατί; Για να μην διώξεις την καλή τύχη μέσα από το σπίτι σου. Ποτέ δεν ξέρεις που κρύβεται!

    6. Το ζώδιό σου φέρνει γρουσουζιά!

    Η χρονιά που γιορτάζει το ζώδιό σας, συνήθως δεν είναι και η πιο τυχερή για εσάς, αφού η τύχη δεν ευνοεί τους εορτάζοντες. Τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό; Να πάτε κόντρα στην κακοτυχία με σύμμαχο το κόκκινο χρώμα! Στολίστε το σπίτι με κόκκινα αντικείμενα, φορέστε κόκκινα ρούχα και κοσμήματα και η κακή τύχη θα μείνει μακριά σας! Πολλοί μάλιστα φορούν κόκκινα εσώρουχα όλο το χρόνο για να ξορκίσουν το κακό!

    7. Προσευχή στους Θεούς!

    Παλαιότερα, η ημέρα αυτή ήταν αφιερωμένη σε προσευχές στους Θεούς, για να ευνοήσουν τις σοδειές και τις συγκομιδές της άνοιξης. Ακόμη και σήμερα, πολλοί δωρίζουν τους καλύτερους καρπούς του θερισμού στους Θεούς, για να τους ευχαριστήσουν που ευνόησαν την παραγωγή τους.

    8. Το τέρας του χρόνου!

    Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο «Χρόνος» ήταν ένα τέρας που επισκεπτόταν την Κίνα μία φορά το χρόνο και τρόμαζε τους κατοίκους. Ένα γενναίο αγόρι σκότωσε το τέρας και την επόμενη μέρα όλοι βρήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν. Αυτή η ιστορία έγινε αργότερα έθιμο για τον εορτασμό της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς.

    9. Τα περισσότερα πυροτεχνήματα του χρόνου!

    Τα βράδυ της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, ο ουρανός γεμίζει φως με τα αμέτρητα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται για τον εορτασμό της ημέρας. Εκτός από πυροτεχνήματα, οι Κινέζοι βάζουν φωτιά σε ψεύτικα χαρτονομίσματα και μπάρες χρυσού, κάτι που πιστεύεται πως φέρνει τύχη στη μετά θάνατον ζωή, για τους ανθρώπους που έχουν χαθεί.

    10. Η μεγαλύτερη εθνική γιορτή!

    Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά διαρκεί 15 ημέρες, αλλά σε συνδυασμό με τις γιορτές που υπάρχουν πριν και μετά, οι εορτασμοί μπορεί να διαρκέσουν έως και 40 μέρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εθνική εορτή της Κίνας.

    +1. Φίλοι του κρασιού ενωθείτε!

    Οι Κινέζοι αγαπούν το ποτό και συγκεκριμένα το κρασί. Έχουν δημιουργήσει λοιπόν ένα κρασί το οποίο πίνουν αποκλειστικά την ημέρα της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα παιχνίδια τα οποία παίζουν οι συγγενείς πίνοντας το κρασί της Πρωτοχρονιάς αποκλειστικά εκείνη την ημέρα.

     

    Μάθετε ακόμη περισσότερα για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά! Βρείτε ποιο είναι το Κινέζικο Ζωδιό σας και τα 10+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μεγαλύτερη γιορτή της Κίνας!

     

    Top