Γιατί μας αρέσει η Κινέζικη Κουζίνα

Γιατί μας αρέσει η Κινέζικη Κουζίνα



    Κινέζικη Κουζίνα

    Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη διατροφής παγκοσμίως, είναι αδιαμφισβήτητα το κινέζικο φαγητό. Είναι γεγονός πως οι Κινέζοι δεν έχουν καμία απαγορευμένη τροφή, έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλία τροφών στον κόσμο και καταναλώνουν στην κυριολεξία τα πάντα. Η αλήθεια είναι βέβαια, πως πολλές φορές λόγω της διαπολιτισμικής διαφοροποίησης των γεύσεων, οι συνταγές είναι προσαρμοσμένες στις γευστικές συνήθειες του εκάστοτε πληθυσμού ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο. Η κινέζικη κουζίνα αποτελεί μια από τις πιο αγαπητές έθνικ κουζίνα παγκοσμίως και αυτό συμβαίνει γιατί:

    Είναι εύγευστη

    Η Κινέζικη κουζίνα αντιπροσωπεύει τον κινέζικο πολιτισμό με την ποικιλία τον πλούτο καθώς και την διαφορετικότητα των γεύσεων που παρουσιάζει. Είναι ιδιαίτερα εύγευστη, με ισορροπία συστατικών θρεπτικών στοιχείων και με τεράστια ποικιλία αποχρώσεων και γεύσεων. Έτσι μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη αρκεί να επιλέξει πιάτα με τους συνδυασμούς της αρεσκείας του. Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε κρεατικά, ψάρια, στα λαχανικά και στα φρούτα. Μάλιστα, υπάρχουν κάποια είδη φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουν οι κινέζοι, τα οποία σε μας είναι παντελώς άγνωστα, όπως το pomelo που είναι σαν γκρέιπφρουτ, τα πικρά αγγούρια και οι τεράστιες γλυκοπατάτες.

    Ποικιλία γεύσεων

    Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η κινέζικη διατροφή έχει 5 γεύσεις-κλειδιά οι οποίες πρέπει να έρθουν σε ισορροπία: η γλυκιά, η ξινή, η αλμυρή, η πικάντικη και η πικρή. Οι πιο φημισμένες συνταγές της κινέζικης κουζίνας έχουν τις "ρίζες" τους στην Χουάν και στην Σιτσιουάν, με αυτή της Χουάν και είναι γνωστή για το πόσο πικάντικη είναι. Του Χονγκ-Κονγκ φημίζεται για την γλυκεία της γεύση, η κινέζικη κουζίνα του νότου για τις πολλές ξινές γεύσεις ενώ του βορρά για τις αλμυρές.

    Είναι υγιεινή

    Η κινέζικη κουζίνα, εκτός από το ότι είναι πολύ νόστιμη, είναι και ιδιαίτερα υγιεινή επειδή ο τρόπος μαγειρέματος είναι συγκεκριμένος και παράλληλα είναι πλούσια σε χαμηλά λιπαρά. Συμπληρωματικά, προσφέρει διατροφική ισορροπία διότι οι πρωτεΐνες των κρεατικών συνοδεύονται από το άμυλο ρυζιού ή τις φυτικές ίνες οπότε αποτελούν ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

    Όλα κομμένα σε μπουκιές

    Τα πιάτα, σερβίρονται σε μαλακή μορφή και κομμένα σε μπουκιές λόγω του ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν chopsticks και όχι μαχαιροπίρουνα. Αυτό σίγουρα βοηθάει στη σωστή πέψη και χώνεψη των τροφών σε αντίθεση με άλλα είδη διατροφής που έχουν ακριβώς την αντίθετη φιλοσοφία.

    Κατάλληλη για δίαιτα

    Τα λαχανικά, τα κρέατα, τα θαλασσινά και φυσικά το ρύζι αποτελούν την βάση της παραδοσιακής κινέζικης κουζίνας και μαγειρεύονται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τον δικό μας. Κατά το μαγείρεμα, οι κινέζοι σοτάρουν τα υλικά μέσα στο γουόκ (είδος τηγανιού) χρησιμοποιώντας σογιέλαιο. Αυτός είναι ο κύριος τρόπος μαγειρέματος ο οποίος κάνει την συγκεκριμένη κουζίνα "ελαφριά" διότι το σογιέλαιο θερμαίνεται πιο γρήγορα από το ελαιόλαδο, η ποσότητα του είναι ελάχιστη και ο χρόνος προετοιμασίας πολύ γρήγορος. Τα υλικά είναι κομμένα σε πολύ μικρά κομματάκια, ανακατεύονται συνέχεια και έτσι τηγανίζονται γρήγορα χωρίς να προλάβουν ν΄απορροφήσουν το λάδι. Επίσης, με το στιγμιαίο μαγείρεμα διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες των υλικών χωρίς να αλλοιώνονται.

    Πολλοί οι τρόποι μαγειρέματος

    Εκτός από το γουόκ, οι κινέζοι έχουν και άλλους τρόπους μαγειρέματος οι οποίοι δίνουν άλλη γεύση στις ίδιες τροφές. Μαγειρεύουν συχνά στον ατμό, μαρινάρουν και σοτάρουν τις τροφές, τις φτιάχνουν με σάλτσα γλυκόξινη, με σάλτσα σόγιας κα.

    Είναι γεγονός, πως Κινέζικη Κουζίνα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο το κόσμο αφού μέσα από την μεγάλη ποικιλία και τα νόστιμα, απολαυστικά της πιάτα ο καθένας βρίσκει την γεύση που τον αντιπροσωπεύει!

    Καλή όρεξη ή αλλιώς… 祝您好胃口!

    Top