Σησαμέλαιο – Οφέλη και ιδιότητες

Σησαμέλαιο – Οφέλη και ιδιότητες



    Το σησαμέλαιο ή σουσαμέλαιο όπως προδίδει και το όνομά του είναι λάδι που παράγεται από σουσάμι. Η θρεπτική του αξία πλησιάζει πολλές φορές αυτή του ελαιόλαδου. Έχει σκούρο καφέ χρώμα που προέρχεται από το ψημένο σουσάμι και η προέλευσή του είναι από τα βάθη της Ανατολικής Ασίας. Είναι πολύ ανθεκτικό στο μαγείρεμα, έχει χαμηλό σημείο καπνού και οξειδώνεται πολύ δύσκολα. Το σησαμέλαιο είναι δημοφιλές στην ασιατική κουζίνα και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική αλλά και στη μαγειρική. Χαρακτηριστικά φαγητά που έχουν σησαμέλαιο είναι:

    Το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις χρήσεις του ελαιόλαδου αλλά και των υπόλοιπων ειδών λαδιού που υπάρχουν στη μαγειρική. Μπορεί για παράδειγμα να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο στη μαγιονέζα ή στην άσπρη σάλτσα για ψάρια και χοιρινά.

    Θρεπτική αξία σησαμέλαιου

    Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία καθώς περιέχει ψευδάργυρο (καθώς και άλλα ορυκτά), υψηλές τιμές βιταμίνης Ε και ασβεστίου.

    Ιδιότητες σησαμέλαιου

    Στις ιδιότητες του συγκεκριμένου προϊόντος συναντάμε ένα πλούσιο βιογραφικό. Το λάδι από σουσάμι είναι πηγή αντιοξειδωτικών (γεγονός που το κάνει ιδανικό για μαγείρεμα) πρέπει όμως να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες καθώς έχει δυνατή γεύση (δυνατότερη από τα υπόλοιπα έλαια).

    Top