Σούσι

Σούσι



    Το αγαπημένο φαγητό των Ιαπώνων αποκτά ολοένα και περισσότερους λάτρεις στην Αμερική, την Ευρώπη και κατ’ επέκταση και την Ελλάδα. Πρόκειται για το παραδοσιακό φαγητό της Ιαπωνίας που έχει ως βάση το ρύζι που έχει απορροφήσει ένα ντελικάτο ντρέσινγκ ξυδιού από ρύζι και τα θαλασσινά σε συνδυασμό με άλλο υλικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις σερβίρεται με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι και τζίντζερ.

    Τα είδη του σούσι

    Το σούσι παρασκευάζεται σε διάφορες παραλλαγές πέραν του σασίμι που είναι η απλούστερη μορφή του και θεωρείτε εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Τα υπόλοιπα είδη είναι:

    • Νιγκίρι με ρύζι και ξαπλωμένο από επάνω φιλέτο από ωμό ψάρι ή θαλασσινά με δημοφιλέστερα το καβούρι, ο τόνος και οι γαρίδες (χωρίς φύκια)
    • Μάκι (που σημαίνει τυλιχτό σούσι) όπου είναι σε σχήμα κυλίνδρου. Εξωτερικά συνήθως είναι τυλιγμένο με ψημένο φύκι (νόρι) και εσωτερικά μαζί με το ρύζι μπορεί να έχει λαχανικά, φρούτα (αβοκάντο και αγγούρι), ωμό ψάρι, θαλασσινά (γαρίδα, καβούρι).
    • Ούραμάκι ή inside-out όπου το ρύζι βρίσκεται στο εξωτερικού του κυλίνδρου και το φύκι από μέσα (το αντίθετο του μάκι)
    • Γουνκαν το οποίο μοιάζει με το μάκι σε μορφή αλλά δεν έχει καμία σχέση καθώς αντί για ρύζι τοποθετείται αυθεντικό γιαπωνέζικο χαβιάρι (ikura) από πάνω
    • Handroll κωνικό σούσι για να τρώγεται με το χέρι. Το περίβλημα είναι τι άλλο… φύκι ψημένο στη συνέχεια ρύζι και στο εσωτερικό διάφορα λαχανικά ή ωμό ψάρι.

      Διάφορες παραλλαγές του σούσι

      Καθώς το παραδοσιακό φαγητό των γιαπωνέζων γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα διάφοροι σεφ ανά τον κόσμο έχουν δημιουργήσει (όπως και στα περισσότερα παραδοσιακά φαγητά) διάφορες παραλλαγές. Στο σούσι συναντάμε 6 συχνότερες και πολλές άλλες πιο σπάνια.

      Η δημοφιλέστερα παραλλαγή είναι το Shrimp Nigiri όπου τον σολομό αντικαθιστά η γαρίδα. Με αυτό πετυχαίνουμε το ίδιο απολαυστική γεύση αλλά λιγότερα λιπαρά. Ουσιαστικά μια πιο light έκδοση του nigiri.

      Μια ακόμη παραλλαγή είναι το Spicy Tuna Roll όπου είναι το σούσι μάκι με τόνο και καυτερή σως. Επίσης υπάρχει και το California Roll (μαντέψτε από που πήρε τον τίτλο του) το οποίο είναι ούριμάκι αποκλειστικά και μόνο με αβοκάντο, αγγούρι και καβούρι.

      Σε μια διαφορετική έκδοση του σούσι είναι το Dragon Roll όπου το ψάρι και κάθε θαλασσινό αντικαθιστά το χέλι! Πολύ νόστιμο!

      Σε μερικές ακόμα περιπτώσεις γνωστών παραλλαγών είναι και το Salmon Sashimi όπου ο σολομός είναι εντελώς ωμός και το Tempura Roll που είναι σούσι με όλα τα υλικά μαγειρεμένα γι αυτούς που δεν μπορούν να φάνε ωμό ψάρι ή δεν τους αρέσει.

      Συνοδευτικά του σούσι

      Όπως στα περισσότερα παραδοσιακά φαγητά έτσι και στο σούσι υπάρχουν απαραίτητα συνοδευτικά που ‘δένουν’ γευστικά το πιάτο.

      Σάλτσα σόγιας - Το σούσι είναι ανάλατο φαγητό. Χρειάζεται αυτό το κάτι για να απογειώσει την γεύση του. Αυτό το κάτι είναι η σάλτσα σόγιας μια αλμυρή σως όπου βουτάμε το σούσι μέσα πριν το φάμε.

      Τζίντζερ σε φέτεςμε πολύ δυνατή και έντονη γεύση που συνοδεύει το σούσι σε διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς. Πρόκειται για μαριναρισμένες φέτες από τζίντζερ υγρές έτοιμες να απογειώσουν τους απαιτητικούς του είδους. Χρησιμοποιείται κυρίως για τον καθαρισμού του ουρανίσκου.

      Γουασάμπι - Ένα πολύ καυτερό είδος ιαπωνικού αγριορέπανου, με πράσινο χρώμα. Το παραδοσιακό ιαπωνικό horseradish χρησιμοποιείται για να αναδείξει τις γεύσεις.

    Top