Σως τεριγιάκι

Σως τεριγιάκι



    Η σάλτσα teriyaki είναι μία από τις δημοφιλέστερες σως της Ιαπωνικής κουζίνας. Η σως τεριγιάκι έχει ενσωματωθεί σε πολλά πιάτα συνταγών καθώς διάφοροι σεφ την χρησιμοποιούν σε γευστικούς συνδυασμούς που δεν χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν.

    Ο όρος αναφέρεται σε μια μέθοδο μαγειρέματος το "yaki" το οποίο ερμηνεύεται ότι σημαίνει "σχάρα".

    Λέγεται ότι η ιστορία της σάλτσας teriyaki μπορεί να ανιχνευθεί πίσω από τους πρώτους Ιάπωνες μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στη Χαβάη και οι οποίοι δημιούργησαν μια ξεχωριστή μαρινάδα χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα όπως χυμό ανανά, τα οποία ένωσαν με σάλτσα σόγιας. Τελικά, γεννήθηκε η σάλτσα που οι περισσότεροι άνθρωποι αποκαλούν teriyaki. Τα κύρια συστατικά της είναι η καφέ ζάχαρη, το άμυλο καλαμποκιού και η σάλτσα σόγιας.

    Μια καταχώρηση του 1962 στο "Λεξικό Merriam-Webster" ορίζει το teriyaki ως ουσιαστικό, που σημαίνει «Ένα ιαπωνικό πιάτο κρέατος ή ψαριού που ψήνεται» ή «που ψήνεται μετά από μαρινάρισμα με σάλτσα». Ο ορισμός εξηγεί περαιτέρω τους όρους "teri" ως "γλασάρισμα" και "yaki" ως "ψήσιμο". Χρονικά αυτή η καταχώριση συσχετίζεται αναμφισβήτητα με την αύξηση της δημοτικότητας της ιαπωνικής κουζίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960.

    Παραδοσιακά, η σάλτσα teriyaki αποτελεί αγαπημένη σάλτσα μαρινάδας για κοτόπουλο, κρέας και ψάρι. Αφού μαρινάρονται τα κρέατα για τουλάχιστον 30 λεπτά (για πιο έντονη γεύση), ψήνονται στη σχάρα και στη συνέχεια σερβίρονται με λαχανικά και ρύζι. Σήμερα, η Blue Dragon μας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εύκολα και γρήγορα τη σως τεριγιάκι σε πιάτα stir fry σοτάροντας την για ελάχιστα λεπτά στο wok.

    Δείτε τις συνταγές της ιστοσελίδας μας με σάλτσα τεριγιάκι:

    Top